Bewustwordingsfase
Accepteren van de klachten, vermoeidheid, chronische stress, burn out
De eerste échte stap die je zet richting de beste versie van jezelf is dat je herkent en erkent dat het (even wat) minder met je gaat. Daar is helemaal niets mee. Zodra je je écht erbij neerlegt, kan je goed en ontspannen aan de slag met de aanpak van je klachten of problemen.
Want in plaats van dat je in de slachtofferrol blijft zitten, kijk en beleef je in deze fase ineens anders naar je klachten of problemen. Je beseft dat je blijkbaar nog iets te leren had om goed voor jezelf te zorgen. En dat niet alleen, je gaat het ook voelen in je lichaam wanneer je je klachten of problemen geaccepteerd hebt, want je:
- Slaapt beter en wordt minder vaak wakker ‘s nachts
- Bent helemaal niet of minder emotioneel als je over de situatie denkt of praat
- Lijf voelt ontspannen en je ademhaling is rustig
- Achterhalen oorzaak van de klachten, vermoeidheid, chronische stressklachten of burn-out
Ja, je hebt rust nodig tijdens je coachproces. Maar dat niet alleen. Er is meer nodig voor een goed herstel. Dit is ‘hét’ moment om vanuit het dieptepunt weer omhoog te klimmen. Het dieptepunt was bereikt en is het tijd om eens goed te reflecteren wat ervoor heeft gezorgd dat je over je eigen grenzen bent heen gegaan. Dit doe je met zelfreflectie aan de hand van heldere vragen die je aan het denken zetten:
- Naar welke signalen heb ik onvoldoende geluisterd?
- Welke factoren hebben ervoor gezorgd dat ik hierin terecht ben gekomen?
- Wat kan ik leren van mijn klachten? Welke lessen haal ik eruit?
- Welk advies zou ik nu op basis van mijn gevoel aan mezelf geven?
- Wat heeft iemand uit mijn omgeving gedaan om te herstellen van soortgelijke klachten?
- Welke kleine stapjes kan ik vandaag al zetten om meer energie te krijgen?
- Wat heb ik nodig om mijn klachten nog beter te accepteren en los te laten?
- Wat is het liefste wat ik nu voor mezelf kan doen?
Jezelf vragen stellen is een signaal dat je op de goede weg bent. Niet alleen de antwoorden en conclusies op de vragen zijn helpend. Het feit dat je de dialoog met jezelf aangaat is al helpend. Bekijk hier het verhaal van ondernemer Niek.
- Creëren van een startpunt
Leuk zijn je klachten zeker niet, maar het kán een goede wake-up call voor je zijn om beter voor jezelf te zorgen. Nadat iemand hersteld is zijn klachten en weer echt ‘leeft’ hoor je af en toe iemand wel eens zeggen: “Dit had ik niet willen missen, omdat ik nu zoveel beter heb geleerd om naar mijn eigen lichaam en hart te luisteren.”
Maar eerlijk is eerlijk, in het begin wil je het nog niet geloven. Je ontkent vaak dat je klachten of problemen hebt.
Door je vermoeidheid ben je lichamelijk misschien wel helemaal uitgeput, maar toch zegt er een stemmetje in je hoofd: “Dit kan niet waar zijn, waarom overkomt mij dit?”
Ik kan me voorstellen dat je zo’n brandend verlangen hebt om alles weer terug te draaien naar het verleden. Naar de tijd vóór deze vervelende situatie, maar het is wat het is, ondanks je stille hoop op hoe je je voelde voordat je je klachten had.
Wellicht heb je alsnog steeds de neiging én wil om door te gaan met waar je dagelijks mee bezig was, zoals je werk of eigen bedrijf. Alleen is dat niet verstandig. Dat kost je nog meer energie. En dat terwijl juist even niets ‘moeten’ je verder brengt in je proces naar ‘de beste versie van jezelf’!
- Stoppen met denken, starten met voelen, verbinding maken met het lichaam
Uit je hoofd komen, doe je het beste door met je lijf bezig te zijn. En vooral buiten, daar ‘zie’, ‘hoor’ en ‘voel’ je het beste. Ga volledig met al je zintuigen aan de slag. Proef je favoriete eten, kijk naar je favoriete serie, voel de zachte bries door je haren, ruik de geur van vers gemaaid gras en luister naar de mooie stem van je favoriete zanger.
In je lichaam leven wilt dus zeggen dat je leert genieten, zonder er teveel bij na te denken. Door meer met al je zintuigen bezig te zijn en écht te genieten, zal je het trouwens te druk hebben om steeds na te denken!