De 3 fasen om duurzaam te herstellen van burn-out

Op weg naar de beste versie van jezelf

Een burn-out is niet alleen een uitdaging, maar ook een kans voor persoonlijke transformatie. Bij MRoutes geloven we dat herstel een proces van zelfacceptatie, diepe zelfontdekking, en het duurzaam integreren van geleerde lessen in je leven omvat. Laat ons je gids zijn op deze reis naar herstel, groei en een voldoening gevend leven na een burn-out. Lees hieronder meer over de 3 belangrijke fasen van je burn-out.

De mini documentaire Burn!

Marc Routs, ervaringsdeskundige op het gebied van burn-out, werkte als producent mee aan de documentaire "Burn!" . Deze film won de eerste prijs op het Limburgs Filmfestival. In deze korte documentaire volg je Monique Bruls—moeder, echtgenote, mantelzorger en kunstenaar—die openhartig spreekt over haar burnout en de consequenties daarvan.

1 - De bewustwordingsfase van je burn-out:

De eerste stap naar jouw beste versie begint in de bewustwordingsfase. Hier accepteer je de klachten, vermoeidheid, chronische stress, en de realiteit van een burnout. Er is niets mis met erkennen dat het even wat minder gaat. In deze fase bekijk je jouw klachten vanuit een nieuw perspectief, besef je dat er lessen te leren zijn, en begin je te voelen hoe acceptatie rust in je hoofd brengt en energie in je lijf.

Na de bewustwordingsfase is het cruciaal om de oorzaak van je klachten te begrijpen. Reflecteer diep en stel jezelf vragen die leiden tot inzicht. Wat heb je genegeerd? Welke factoren hebben je over je grenzen geduwd? Welke lessen haal je uit je klachten? Het is een periode van zelfreflectie die de basis legt voor herstel.


Hoewel klachten niet leuk zijn, kunnen ze dienen als een wake-up call om beter voor jezelf te zorgen. Het is een kans om te leren luisteren naar je lichaam en hart. In het begin ontkennen velen hun klachten, maar met tijd en zelfreflectie realiseren ze dat deze ervaring hen heeft geleerd te genieten en beter voor zichzelf te zorgen.

Start met voelen

Uit je hoofd komen doe je door actief met je lijf bezig te zijn. Geniet met al je zintuigen, buiten, waar je de wereld ziet, hoort, en voelt. Het is een stap naar ontspanning en verbinding met jezelf.

2 - De ontdekkingsfase na je burn-out:

In deze fase verschuif je van moeten naar willen. Stel jezelf vragen over wie je bent en wat je wilt. Ontdek de bron van vermoeidheidsklachten door je talenten te ontwikkelen en te genieten zonder te veel na te denken. Herken je eigen gedrag, valkuilen, en pak zelf de regie over je leven.

Doen waar je goed in bent:

Richt je niet alleen op het verbeteren van zwakke punten maar ontwikkel je talenten. Dit brengt de meeste groei. Leer vaardigheden voor effectief herstel en pas interventies toe die passen bij jouw fase van herstel.

3 - De borgingsfase na je burn-out:

In de borgingsfase pas je het geleerde toe in de praktijk. Vergroot je cirkels van belasting, zorg eerst goed voor jezelf en breidt dit uit naar andere aspecten van je leven. Borgen en vasthouden vergen tijd, moed, training, en succesbeleving.

Vertrouwen

Bereik een fase waarin je jezelf accepteert en vertrouwt op je gevoel. Dit brengt een goede balans in verbinding met jezelf en je omgeving.

Onderhoud je welzijn zoals je je gebit verzorgt. Regelmatige coachsessies zijn vergelijkbaar met tandartsbezoeken voor je geestelijke gezondheid. Net zoals topsporters coaches hebben, verdien jij ook ondersteuning op jouw weg naar de beste versie van jezelf.

Laat MRoutes jou begeleiden naar een beter leven na een moeilijke fase. Neem vandaag nog contact op en zet de eerste stap naar een succesvol coachingstraject!


Pak de regie over je burn-out en stress

Ontvang 7 preventieve tips tegen stress en/of burnout klachten direct in je inbox

7 tips tegen stress en/of burnout klachten
Ebook met 7 Preventieve tips tegen stress en/of burnout klachten
×

Klik hieronder op 'Marc Routs' om mij een bericht te sturen via WhatsApp

× Waarmee kan ik je helpen?