Blog

Coaching? Hoezo ik?

Je Samsung of apps updaten, naar de kapper, de halfjaarlijkse controle bij de tandarts, een functioneringsgesprek met je leidinggevende en de onderhoudsbeurt van je auto. Allemaal onderwerpen die we als normaal zien en vol op de automatische piloot doen omdat het erbij hoort. Zelfs het poetsen van onze tanden vinden we heel gewoon. Als het om persoonlijke ontwikkeling en je mentale onderhoud gaat is het vaak een andere story.  We komen zelf – vaak – pas in actie als we stress- en burnout klachten signaleren, dreigen vast te lopen. Of we zitten inmiddels al muurvast. 

Ik regel het zelf wel…

Nu ik sinds een paar jaar als coach werk, merk ik dat er vaak nog een bepaalde schaamte zit om gecoacht te worden. Wat ik veel hoor is: ‘Ik ben toch niet gek’ (en: ‘ik vogel het zelf wel uit / ik los mijn eigen problemen wel op’). Door die schaamte blijven de bescheiden Limburgers zover ik kan inschatten veel te lang rondlopen met zaken die stress- en burnout klachten veroorzaken. Zoals moeheid, hoofdpijn, negatieve gedachten, piekeren, schouder en nek klachten, concentratieproblemen, stress, slecht slapen, spanning in je lijf. 

Het is totaal niet wenselijk en nodig om met stress- en burnout klachten te blijven sukkelen als je weet dat er professionele begeleiding is die jou kan helpen met je (levens)vraagstukken. Denk aan: combinatie werk en vrije tijd, relaties, zingeving, stress en/of burnout, persoonlijke ontwikkeling, loopbaan/carrière keuze, reorganisatie/ontslag, competentieontwikkeling, scheiding etc.

Door te investeren in jezelf kies je voor een duurzame oplossing. En daar profiteer je op de langere termijn van. Zowel privé als zakelijk!

Waarom is het zo moeilijk om hulp/ondersteuning te vragen van een coach?

Jezelf leren kennen

Het vraagt lef om naar jezelf te kijken. Ik weet uit ervaring hoe ‘in your face’ dit kan zijn. Ik ben zelf ook veel te lang blijven rondlopen met stress- en burnoutklachten. Jarenlang heb ik zelf niet geluisterd naar de signalen van mijn lichaam. En geloof me die waren er. Ik was super onrustig, had veel stress, was vaak moe, ging maar door, dacht steeds nieuwe energiegevers te moeten zoeken en dit alles leidde tot een burnout. Mijn lijf tekende protest aan. En weet je wat ik deed? Ik ging nog harder werken en werd nog strenger voor mezelf. Controle nam de overhand. Want wat ging ik uit de weg? Waar wilde ik niet naar luisteren? 

Ik ging naar de huisarts en vroeg om mijn bloed te laten controleren, het moest iets lichamelijks zijn. Maar diep van binnen wist ik dat dit niet ging helpen. Mijn lichaam spiegelde wat van binnen aandacht wilde. Door mijn eigen persoonlijke route (die gelukkig altijd doorgaat) heb ik geleerd om op milde en kwetsbare wijze te luisteren naar wat mijn lichaam mij wil vertellen. Ik voel en weet nu waar mijn grenzen liggen, wat mijn lichaam nodig heeft en hoe ik mijn eigen ruimte kan innemen en bewaken. 

Alleen met meer kennis over jezelf kom je in verbinding met jezelf, zodat jij kan laten zien wie je bent en wat je wilt. Niet welke rol je speelt en wat anderen van je verwachten. Pas als je jezelf echt beter leert kennen, kom je achter je eigen wensen en verlangens. En kun je je gedachten en gevoelens beter interpreteren en vormgeven in je dagelijks leven.

Op deze manier ontdek je jouw eigen ritme en route, creëer je ruimte en overzicht, kun je nieuwe en bewuste keuzes maken die prettig zijn voor jou. Zo beweeg je je in een richting die jij wilt en past bij jouw (levens)doelen. Verder behoed je jezelf voor teleurstellingen en problemen in de toekomst. Het is een investering in jezelf die zich dubbel en dwars terugverdiend.

Wil je een inkijkje bij één van mijn coachsessies in de natuur? Lees hier een ervaringsverhaal van een coaching – cliënt.

“Na een paar jaar het gevoel te hebben niet helemaal tevreden te zijn met mijn leven, liep ik vorig jaar tegen een muur aan. Er moest iets veranderen, maar ik wist niet wat en vooral niet hoe. In een traject van zo’n vijf maanden ben ik met Marc op zoek gegaan naar antwoorden op de vragen: Wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik?

Marc’s actieve aanpak heb ik als zeer prettig ervaren. Geen lange gesprekken in een stoffig kantoor, maar goede gesprekken tijdens wandelingen in de natuur. Hij luistert, stelt de juiste vragen, is enorm betrokken en stimuleert je om echt na te denken over jezelf en wat je wil. Ik heb enorm veel baat gehad bij het traject en mezelf beter leren kennen dan ooit. Daardoor heb ik keuzes durven maken die mijn leven positief hebben veranderd”.

Gun jezelf een coach

Beste mensen, gun jezelf een coach om te kijken hoe het met je gaat en om te zien hoe je ervoor staat. Dat (betaalt) zich op langere termijn dubbel en dwars terug. En je doet je niet alleen zelf er een groot plezier mee. Door bewust te worden van hoe jij de dingen doet, ziet en ervaart heeft dit daarnaast een positieve invloed op je omgeving (denk aan je partner, kinderen, familie, je werkgever, je collega’s). Creëer je eigen route, je bent namelijk authentiek, gedraag je daar dan ook naar!

Contact

Wil je meer info nadat je mijn blog hebt gelezen of wil je een afspraak maken om te kijken waarmee ik je kan helpen? Bel 06-42252025 of mail naar info@mroutes.nl

Volgen op LinkedIn of Facebook? Dat kan ook. Op LinkedIn kun je me vinden onder MRoutes Coaching & Training. En op Facebook onder @MRoutes

×

Klik hieronder op 'Marc Routs' om mij een bericht te sturen via WhatsApp

× Waarmee kan ik je helpen?