Blog

Verwondering, mooiste wat er is

Gisteren had ik een geweldig gesprek met Danique (fictieve naam) in een evenzo prachtig stukje natuur in Beringe. Danique is advocate en in het voorjaar van 2020 geconfronteerd met een flinke burn out. We hebben tot nu toe samen een zeer inspirerend coachproces achter de rug, wandelend, hardlopend, fietsend, bellend, append, pratend, maar vooral doen!!

“Je moet gewoon doen, zegt ze gisteren, angst of onzekerheid mag er best zijn! Dat is het grote verschil t.o.v. mijn laatste jaren voor mijn burn out gaf ze aan. Toen zat ik veel te veel in mijn hoofd, denken, piekeren, oplossingen proberen te zoeken en verwachtingen aanmaken! En voor wie? Nu zie ik pas, dat het voornamelijk voor anderen was. Als ik nu negatieve stress heb, dan zet ik een stap achteruit en ga ik bij mezelf na wélke gedachten die negatieve stress aanmaken, vervolgens stel ik me de vraag of ik die gedachten ‘heb’ of dat ik die gedachten ‘ben’. Ik kom er dan bijna altijd achter dat ik ze ‘heb’! En vervolgens stel ik me dan zelf de vraag, hoe wil ik met die gedachten omgaan?! Dan ga ik weer terug naar de kern van mezelf, mijn instinct, mijn onderbuikgevoel en dan ga ik weer gewoon ‘doen’!”

Danique vertelde energiek verder,… “zo had ik vanmorgen een discussie met mijn vader over de opvoeding van mijn neefje, daar waar mijn vader gaat voor stellen van doelen voor kinderen, daar is mijn mening ‘laat hem zelf achter zijn doelen komen!’ Pippi Langkous heeft me daar altijd mee geïnspireerd. Zij zei altijd, …’Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan.’ Met als mooiste resultaat ‘de verwondering’! Dat is wat we als volwassenen teveel kwijt zijn geraakt. Dus minder in je hoofd zijn, maar meer in je lijf!

Je hebt niet veel nodig om verwonderd te zijn

Wat kunnen we zelf van bovenstaande filmpje leren? Bewijst dit filmpje niet dat je niet heel veel nodig hebt om verwonderd te zijn door het leven? Het leven van alledag kan ons zo sterk in bedwang houden dat we niet meer stilstaan bij de echte dingen die gebeuren in ons leven. Door letterlijk of figuurlijk eens stil te staan en jezelf de tijd te gunnen, geef je de verwondering in je leven weer een kans, wat direct bijdraagt aan een open levenshouding. In je leven zijn er, met het ouder worden, veel verwachtingspatronen ontstaan en verwondering is hierbij op de achtergrond geraakt. Bovenstaand filmpje greep me dus echt aan, een meisje die een diepe verwondering uitdrukt. Hoeveel en welke overtuigingen heb je momenteel dat je wordt tegengehouden om weer open te staan voor de kleine, oftewel de echte dingen in het leven? Mijn mening is dat er niet veel nodig is om gelukkig te zijn. En ook ik ben daar op mijn eigen wijze achter moeten komen

Wanneer was jij voor het laatst verwonderd en zonder verwachtingen? Of wil je je hier echt in gaan ontwikkelen, neem dan gerust contact met me op of zie voor meer info https://mroutes.nl/marc-jouw-life-coach-in-limburg/.

×

Klik hieronder op 'Marc Routs' om mij een bericht te sturen via WhatsApp

× Waarmee kan ik je helpen?